Boswachterij Staphorst.

Tussen Staphorst en De Wijk ligt de Boswachterij Staphorst. Dit is een gevarieerd en natuurlijk bos, dat wordt afgewisseld met heide en vennen. Het gebied is zeer in trek bij dieren, waaronder dassen die hier hun burchten hebben gegraven. Ook reeën, roofvogels, adders en hagedissen komen hier voor.

In het noorden van het bos liggen een aantal vennen, die ontstaan zijn doordat hier in de vorige eeuw turf werd gewonnen. Op het heideveld de Vier Bergen kun je zien hoe de omgeving eruit zag voor de aanleg van het bos, in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Recreatieplas Zwarte Dennen

Kinderen kunnen heerlijk spelen en zwemmen in en rond de recreatieplas Zwarte Dennen. Rondom de plas bevindt zich een ligweide met zandstrandjes waar je kunt zonnen of picknicken. Er zijn picknicktafels, een kinderspeeltuin, een kiosk en toiletten aanwezig. De parkeerplaats aan de Vijverweg in Staphorst, ligt op loopafstand van de recreatieplas. Het recreatie gebied ligt op ongeveer kilometer van de B&B.

Gemarkeerde wandelroutes en belevingspad

In het bos zijn meerdere wandelroutes uitgezet, met behulp van gekleurde paaltjes. Deze beginnen bij de parkeerplaatsen. Kinderen kunnen het bos voelen, ruiken, proeven, horen en zien wanneer ze het belevingspad lopen. Onderweg kom je een doolhof, een herriehut, een kleurenkamer en nog veel meer tegen.

Maarten van Rossumpad

Dit lange afstand wandelpad (genoemd naar een 16e eeuwse legeraanvoerder) loopt van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk en heeft een lengte van circa 380 km langs de mooiste plekjes van Nederland. B&B aan het Staphorsterbos ligt aan het Maarten van Rossumpad dus een uitgelezen overnachtingsplaats na een prachtige dag-etappe. Voor verdere informatie over lange afstand wandelpaden zie ook https://www.wandelnet.nl/lange-afstand-wandelpaden 

 

Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij

Het ooievaarsbuitenstation “De Lokkerij” is in 1981 gestart. De naam heeft niets te maken met het lokken van ooievaars, maar heeft verband met de familie Lokken die generaties lang woonde in de boerderij waar nu het ooievaarsstation gevestigd is. Hoewel sommige ooievaarsstations inmiddels zijn gesloten, blijft De Lokkerij actief. Ook omdat het station een officieel erkend ooievaarsasiel is in Nederland. Zieke en gewonde ooievaars kunnen er terecht om te herstellen, waarna ze indien mogelijk hun vrijheid terugkrijgen.

In het educatieve informatiecentrum zijn de ooievaars van dichtbij te zien. Er staan grote nesten waar de ooievaars hun jongen verzorgen. Ooievaars kunt u vaak ook gewoon in de omgeving van onze B&B bewonderen.